petak, 17 novembar 2017 13:51

Otvorena izložba skulptura iz legata Rista Stijovića

Otvorena izložba skulptura iz legata Rista Stijovića Foto: Dragana Drašković

Izložba skulptura u bronzi iz legata Rista Stijovića otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u kotorskom Starom gradu. 

Postavkom, upriličenom povodom Dana opštine Kotor, obuhvaćeno je petnaest Stijovićevih skulptura, prema izboru kustosa Marije Mihaliček

Risto Stijović (Podgorica, 1894.-1974.) spada u plejadu najistaknutih crnogorskih likovnih stvaralaca, koji je svojim opusom obilježio umjetnost XX vijeka na bivšem jugoslavenskom prostoru.

Izložena djela dio su najvrijednijih umjetničkih legata u Crnoj Gori, kojemu i poslije nekoliko decenija nije obezbijeđen prostor stalne prezentacije u Podgorici. 

"Izabrane skulpture, kroz tri cjeline, donose teme koje su najviše obilježile umjetnički opus i bile trajna preokupacija Stijovićeve umjetnosti za preko pedeset godina. To su portreti i likovi Gorskog vijenca u kojima izražava tragičnu romantiku gorštaka koje je, po njegovim riječima, uvijek imao u podsvijesti. Senzibilni ženski likovi i čulni istovremeno čedni aktovi, te svijet ptica i životinja koji ga svrstava u najpoznatije skulptore - animaliste", kazala je na otvaranju izložbe Marija Mihaliček. 

Stijović se školovao na Umetničkoj školi u Beogradu kod Đorđa Jovanovića, dok je kao učesnik Prvog svjetskog rata preko Albanije i Krfa stigao u Marselj, gdje je nastavio školovanje. Diplomirao je na čuvenoj Ecole des Beaux-Arts u Parizu, gdje je imao prvu samostalnu izložbu 1919. godine. Od 1928. živio je i radio u Beogradu. Bio je član Umjetničke grupe 'Lada' i 'Oblik', te Srpske akademije nauka i umetnosti od 1963. godine. 

"Njegova djela danas se sa ponosom izlažu u nacionalnim muzejima i galerijama Srbije i Crne Gore, dok se zbirke njegovih radova nalaze u dva legata koje je za života zavještao Beogradu i Podgorici. U Stijovićevoj biografiji stoji zabiježeno da njegov talenat nije promakao ni čuvenom Ivanu Meštroviću prikom njegove posjete Beogradu kad je radio na čuvenom kipu 'Pobjednika', simbolu grada Beograda", istakla je Mihaliček. 

Stijović je za života bio nosilac najvećih jugoslavenskih priznanja: Ordena rada, Ordena zasluga za narod, Oktobarske nagrade, Sedmojulske nagrade, Nagrade AVNOJ-a, Trinaestojulske nagrade i Ordena Republike sa zlatnim vijencem. 

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić, otvarajući izložbu, zahvalio je organizatorima što su omogućili da u programu obilježavanja Dana opštine uvrste jednu ovakvu manifestaciju. 

"Čast i privilegija je imati ovakvu izožbu u susret Danu opštine", kazao je Jokić. 

Otvaranju izložbe prisustvovali su i direktor OJU 'Muzeji' Kotor Srđa Kovačević, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj, potpredsjednica opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov i Jelena Vukasović, načelnica Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti opštine Kotor. 

Organizator izložbe je OJU Muzeji - Galerija solidarnosti, u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice.

Pročitano 408 puta Posljednji put izmijenjeno petak, 17 novembar 2017 16:17
Ocjenite ovaj članak
(9 glasova)