srijeda, 06 decembar 2017 09:59

Muzej grada Perasta: Izložba fotografija “Stećci Bosne, Hercegovine, Srbije i Crne Gore” u Beogradu

Piše: N. D. Piše: N. D.

Izložba fotografija "Stećci Bosne, Hercegovine, Srbije i Crne Gore" autorke Mirjane Vukasović, u realizaciji Opštinske javne ustanove "Muzeji" – Muzej grada Perasta, biće otvorena u Beogradu, u petak, 8. decembra u 18 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Izložba je plod desetogodišnjeg istraživanja i nastala je na osnovu snimaka koje je uradio Goran Ž. Komar. Na njoj će biti predstavljeni stećci na fotografijama, njihov transkript i prevod teksta na engleski. Natpisi na stećcima Bosne, Hercegovine, Srbije i Crne Gore ispisani su ćiriličnim pismom.

Cilj izložbe je, poručuju organizatori, stavljanje akcenta na period u kome su nastajali srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamenova i da se, kako dodaju, afirmiše kulturna baština na ovim prostorima koja je od nemjerljivog značaja za kulturnu istoriju regiona i Evrope.

Stećci su 2016. godine našli mjesto na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

"Smatramo da je od velike važnosti stećke predstaviti široj javnosti, kako bi se upoznala sa kulturom svojih predaka. Stećak jeste materijalni dokaz jednog vremena i prostora, koji je od strane nauke datiran od druge polovine XII pa sve do XVI vijeka. Sama praksa sahranjivanja ispod stećaka prestala je još u XVI vijeku, ali su oni nastavili svoj život u duhovnom biću ljudi i zajednica koje su naseljavale dati prostor", kazala je autorka izložbe Mirjana Vukasović.

Izložba je realizovana u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.

"Kao ustanova kulture, OJU "Muzeji"Kotor – Muzej grada Perasta, želimo da zahvalimo Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije koji su prepoznali značaj teme i omogućili nam da se predstavimo publici u Beogradu i ovom izložbom apostrofiramo značaj stećaka kao istorijske pojave, ali što je važnije i ćirilice kao bitnog dijela istorijskog identiteta Crne Gore", kazala je Vukasović.

Na otvaranju izložbe, pored autorke, govoriće dr Goran Komar i etnolog Dragana Stojković. Izložba će biti otvorena do 31. decembra.

Pročitano 518 puta
Ocjenite ovaj članak
(6 glasova)