petak, 30 decembar 2016 15:44

Kotorska NVO promoviše holistički pristup zdravlju

Pripremio: N. D. Pripremio: N. D.

U organizaciji kotorskog nevladinog udruženja 'Holistički centar Harmonija' u Podgorici je održan je 4. Skup integrativne medicine, na kojem se govorilo o preventivnom djelovanju i održavanju zdravlja prateći unutrašnje tokove organizma.

- Skup je okupio eminentne stručnjake iz regiona. Imali smo prilike da čujemo kako djelovati preventivno, ali i održavati zdravlje prateći unutrašnje tokove organizma - stoji u saopštenju ove organizacije.

Svi dosadašnji edukativni skupovi, dodaje se, bili su odlična prilika da se uvjerimo da je integrativna medicina svakim danom sve prisutnija u Crnoj Gori.

Po definiciji američkog Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu, integrativna medicina podrazumijeva udruživanje konvencionalnih medicinskih i komplementarnih, odnosno alternativnih metoda za čiju bezbjednost i djelotvornost postoje kvalitetni naučni dokazi.

- Integrativna medicina ima holistički pristup – sinergija tijela, misli i osjećanja uz individualno sagledavanje svakog pacijenta i njegovog jedinstvenog energetskog imprinta. U njoj se spajaju najmoderniji naučni pronalasci, narocito oni koji se tiču kvantne fizike, sa drevnim znanjima o liječenju, ali i očuvanju zdravlja koji su se primjenjivali stotinama pa i hiljadama godina, a i sad se primjenjuju u mnogim krajevima svijeta - objašnjavaju iz 'Harmonije'.

p 1

Jedan od osnovnih postulata nastanka bolesti je, dodaju, da se njen početak dešava na nivou biopolja u vidu disharmonije talasa i energetskih blokada koji ometaju prirodno kruženje energije kroz organizam te, navode, kao direktna posljedica te energetske disharmonije nastaje organsko oboljenje.

- Integrativna medicina svojim pristupom kombinuje najbolje iz komplementarnih metoda i konvencionalne medicine da bi podstakla organizam na samoregulaciju i samim tim ga dovela do procesa izliječenja. Ova se kombinacija pokazala izuzetno efikasnom u ostvarivanju glavnog cilja medicine - očuvanju zdravlja i produžetku životnog vijeka, a posebno uz pomoć ovih i ovakvih metoda uspješnom konceptu preventive - ističe se u saopštenju.

Predavači na skupu bili su dr Milenka Vraneš Grujičić, mr Tanja Mitrović, dipl. hemičar Ljiljana Krgović, dr Vjera Lipovac Usanović, mr ph. Pavle Jurlina, dr Lidija Ljubiša Maslovar, dipl. arh. Gordana Ražnatović i Boštjan Fistrič.

Donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim bi se preciziralo ko se i na koji način može baviti ovom djelatnošću, zaključuje se u saopštenju, spriječio bi se rad nestručnih osoba.

Pročitano 1279 puta
Ocjenite ovaj članak
(3 glasova)