nedjelja, 30 jul 2017 09:48

Primorac i njegovih 95 godina: Zaboravljeni jubilej, zaboravljeni klub!

Piše: N. Dončić Piše: N. Dončić

Ukoliko se pitate, zatrpani svakojakim ljetnjim sadržajima, da li je danas, 30. jula, na programu događaj kojemu biste rado prisustvovali, budite opušteni i uzmite predah, jer fešte, koja bi da je sreće u kotorskom kalendaru stajala crvenim slovima, sigurno neće biti. 

Ako ste se i zapitali zbog čega se neće upriličiti svečanost jednog od gradskih simbola, koji snažno povezuje prošlost i sadašnjost kotorskog bivstvovanja, razlog je posve jednostavan. Od uprave, klupske i gradske, preko sadašnjih i bivših igrača i trenera, do armije navijača, niko se nije sjetio da, na dan kada je osnovan Vaterpolo klub 'Primorac', obilježi njegov 95. rođendan. 

Da zaboravnost leži u ljetnjoj individualnoj i kolektivnoj konfuziji, možda bi se i moglo oprostiti, no površno, sporadično, pa i lažno zaklinjanje u ljubav 'jedinom' klubu, nažalost, konstanta je odnosa odgovornih prema ovom, kazano savremenim jezikom, kotorskom brendu. 

vk primorac 1986
Dr Leopold Netović, zasigurno, osnivajući 1922. godine 'Športsko društvo Primorac', nije ni sanjao da stvara evropskog šampiona, koji će, kroz decenije postojanja, biti i više od kluba. 

Netović, profesor i direktor kotorske gimnazije, za kojeg se vežu progresivni društveni i politički stavovi, donosi 1909. u Kotor prvu loptu, no njegovo je snažno osavremenjavanje urbanog življenja i dan danas lišeno odavanja poštovanja i zahvalnosti. 

Netović nema bistu u Kotoru, a njegovo ime ne nosi gradski banj ili, pak, stadion pod Vrmcem. Profesor je to zaslužio, ali ono što nije svakako je današnje ponižavanje i tiho gašenje prvog i najuspješnijeg vaterpolo kluba u Crnoj Gori, stvaraoca evropskih, svjetskih i olimpijskih prvaka. 

vk primorac 2009

Prihvatajući da crnogorska vlada nema instinsku naklonost prema kotorskim vrijednostima, jasno je da je prava i suštinska briga o Primorcu, kako dosadašnja tako i buduća, u rukama lokalne samouprave. 

Zbog izmirivanja obaveza za minulu se opštinsku vlast ne može kazati da je bila protiv, međutim, kroz neosnovano finansijsko i logističko pumpanje jednog privatnog vaterpolo kluba i prepuštanje Primorca sponzoru da ga vodi kako umije i želi, prethodna je uprava bila daleko od prave podrške 'klubu od posebnog značaja'. 

Novo rukovdstvo Opštine Kotor ima drugačije poglede, ali lebdenje Primorca nad liticom, zahtijeva da se njegova pretvorba u gradski klub, uz konačno donošenje strategije i boljeg budžeta, obavi što prije. 

Hitnost skupštinskog izglasavanja takve odluke uslovljena je blokiranim računom, odlaskom mladih talentovanih igrača, kao i nemogućnošću kluba da se u takvim uslovima pripremi za ponovno takmičenje u elitnom rangu. Dodajući tome kako se radovi na bazenu ne naziru kraju, vrijeme je, i to krajnje, da se, ukoliko postoji istinska želja, podrži 'voljeni' klub. 

Podrška, ne samo zbog Netovića, njegovih savremenika i bogate tradicije, već i zbog ponosa, slave i pripadnosti gradu, te zahvlanosti klubu na odrastanju i budućnosti koju je omogućio brojnim kotorskim generacijama. 

Podrška, jer samo je jedan Primorac Kotor! 

U nastavku pogledajte kako su 'Beštije' i Primorac TV obilježili 90 godina Primorca.

Prilog

Pročitano 2829 puta Posljednji put izmijenjeno petak, 04 avgust 2017 14:23
Ocjenite ovaj članak
(25 glasova)