petak, 22 decembar 2017 10:27

Tri godine od vladinog spuštanja zavjese na kotorsku privredu

Piše: N. DONČIĆ Piše: N. DONČIĆ

Danas je tri godine od zvaničnog prelaska Jugopetrola u Podgoricu, kada je spuštena zavjesa na kotorsku privredu, ranije najznačajniji segment crnogorske ekonomije. 

Dok je potapanje Jugooceanije bio ekonomski cunami, od kojeg teško da će se Kotor ikada oporaviti, odlazak Jugopetrola, posebno zbog načina na koji je preseljen, poniženje je grada i njegovih građana od strane licemjerne Vlade. 

Kombi, koji je 22. decembra 2014. godine vozio dio preostalih Jugopetrolovih zaposlenika u Podgoricu, najživopisnija je slika ciljanog centralističkog uništenja jednog grada, njegove slobode i budućnosti. 

kombi

Od ukupno 80 radnika koliko ih je radilo u kotorskom Jugopetrolu, njih 40 je uzelo otpremninu, dok je druga polovina nastavila rad u glavnom gradu. Kotorana je tri godine kasnije još manje, a njihova mjesta zauzeli su Podgoričani, Nikšićani, Cetinjani... 

Prelazak kompanije uslovio je odlazak čitavih porodica iz Kotora, a pojedini radnici, svojevrsni kotorski 'gastarbajteri', svakodnevno putuju do svog radnog mjesta.

Tadašnji izvršni direktor Jugopetrola Janis Gerulanos, rekavši da je razlog preseljenja čisto poslovna i komercijalna odluka, trampio je kotorsku za zgradu Dake Davidovića u Podgorici. 

Kao i ostale stvari oko preseljenja, tako su i procijenjene vrijednosti ovih građevina krajnje nelogične i nepoštene. Dakina je, tako, procijenjena na 2,9, a ona u Kotoru, na pjeni od mora, na svega 1,5 miliona eura! 

Koliko je trampa bila nerealna, govori 'Realitica', na kojoj se bivša Jugopetrolova zgrada, i to kao hotel, koji ona nije, prodaje za gotovo pet miliona eura. 

jugopetrol prodaja
U godini kada Jugopetrol slavi 70 godina postojanja, koristeći u promotivnim kampanjama fotografije iz perioda stvaranja kompanije u Kotoru, ogranci licemjerne Vlade pričaju o lokalpatriotizmu, dok građani gledaju u nebo, nadajući se da neće ostati i bez Luke.

Prilog

Pročitano 971 puta Posljednji put izmijenjeno petak, 22 decembar 2017 10:57
Ocjenite ovaj članak
(14 glasova)