četvrtak, 01 februar 2018 21:57

Ekskluzivno saznajemo: Slučaj 'Bokeljska mornarica' podignut na nivo Evropske unije

Piše: N.D. Piše: N.D. Foto: facebook.com

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir uputila je danas zastupničko pitanje Evropskoj komisiji u kojem od ovog visokog tijela traži da se izjasni vezano za zaštitu nematerijalne kulturne baštine hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Postaknuta odlukom Vlade Crne Gore da Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, uvrsti na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva bez spominjanja da je riječ o baštini hrvatske nacionalne manjine, Petir je upitala Komisiju hoće li i na koji način reagovati prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatkinji da zajedno s Hrvatskom nominuje Bokeljsku mornaricu za UNESCO, uvažavajući 'pripadnost mornarice katoličkoj tradiciji i hrvatskom narodu'.

Crna Gora je samostalno podnijela nominaciju, iako hrvatska udruženja u Crnoj Gori, Kotorska biskupija, kao i službeni Zagreb smatraju kako su Crna Gora i Hrvatska morale zbog specifične istorije i baštine mornarice podnijeti zajedničku nominaciju.

"Crna Gora je proces pokrenula samostalno te u nominaciji ne spominje kult svetog Tripuna i hrvatski narod koji ga baštini. Na ovo su snažno reagovala hrvatska udruženja u Crnoj Gori, smatrajući da kandidaturu moraju zajednički podnijeti države Crna Gora i Hrvatska, uvažavajući istorijske činjenice koje nesumnjivo potvrđuju kako ova značajna memorijalna institucija pripada autohtonom hrvatskom narodu u Boki kotorskoj", stoji u zastupničkom pitanju koje je Evropskoj komisiji uputila Petir.

marijana petir
"Bokeljska mornarica dio je katoličke tradicije u Boki Kotorskoj, što se očituje i u samom statutu mornarice", koju su, kako navodi Petir u zastupničkom pitanju, "u najvećoj mjeri, od 1860. godine, sačuvali i baštinili kao nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe pripadnici katoličke crkve i hrvatskog naroda, ne umanjujući značaj i doprinos svih ostalih."

Petir takođe upozorava da Crna Gora mora da, poštujući međunarodne povelje i ustavom zagarantovana prava nacionalnih manjina, uvaži istorijske i savremene potvrde o neraskidivosti Bokeljske mornarice i hrvatskog naroda.

Kako je Crna Gora kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, a Unija drži do posvećenosti država poštovanju manjinskih prava i dobrosusjedskih odnosa, Petir je reagovala prema Komisiji da zaštiti nematerijalnu kulturnu baštinu hrvatskog naroda u Crnoj Gori kao zemlji koja stremi pridruživanju Evropskoj uniji.

Pročitano 2126 puta Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 01 februar 2018 22:29
Ocjenite ovaj članak
(12 glasova)